Čistíte váš koberec správným způsobem?

Pokud máte doma koberec, jistě i vy věnujete pravidelný čas tomu, abyste ho dokonale vyčistili. Základem je samozřejmě luxování, a další činnosti spojené s jeho údržbou. Pokud však chcete mít koberec vyčištěný skutečně dokonale, a to aby vypadal jako nový, vsaďte na profesionály. Ideální cestou je rozhodně suché čištění koberců. To totiž nabízí celou řadu skutečných výhod. Tou první je určitě celková ekologičnost celého procesu, což je zaručeno špičkovými přípravky, a to nejčastěji ve formě suchého granulátu, který však dokáže odvést opravdu dokonalou práci, která bude ihned vidět.

Dopřejte svým kobercům maximální péči

Někdo má ve svém bytě dřevěné podlahy, jiný laminátové, další linoleum, a někdo zase zvolil koberec. I ten má samozřejmě řadu praktických vlastností, a také existuje v celé řadě typů a možností. Mezi jedny z nejoblíbenějších patří vlněné, které mohou velmi dobře posloužit. Je však také velmi důležité zaměřit se na jejich údržbu, tedy na čistění koberců, které jsou vyráběny z tohoto materiálu. A zatímco drobné skvrny nebo nečistoty můžete odstranit svépomocí, na kompletní vyčištění je vhodné využít odborníka, jehož práce bude v maximální možné kvalitě.

Čištění má několik fází

Samozřejmě při samotné realizaci se můžete spolehnout nejenom na to, že daná firma bude mít zvládnuté veškeré postupy, ale samozřejmě bude využívat nejmodernější vybavení, ale i přípravky. Často bývá celý postup čištění vlněných koberců rozdělen na několik fází, které na sebe postupně navazují. Prvním krokem by mělo být především odstranění prachu, a to technologií, které odstraní z koberce nejenom prach, ale i roztoče a jiné látky, a to skutečně do hloubky. Následně již může dojít k samotnému čištění, kdy firma dodržuje přísné nároky, a to koberec co nejméně namočit, a samozřejmě také nepoužívat chemické přípravky, které by byly daným vláknům velmi nebezpečné. Jednou z nejoblíbenějších metod je takzvané metoda vaxing, kdy je tekutina ihned odsávána pryč.

Existují i další typy koberců

Samozřejmě vlněný koberec není jediným, který lze mít v domácnosti. Oblíbený je též také takzvaný „peršan“, neboli perský koberec. I na čištění perských koberců by měl být kladen velký důraz. Ty se sice liší svým materiálem, kde převažuje lanolin, ale zkušené firmy v oboru potvrzují, že je nutné postupovat stejně šetrně, aby nedošlo k poškození, a to jak vlivem nadměrného množství vody, tak i vlivem špatných přípravků. A i to je důvod k tomu, proč raději neriskovat a zvolit jednodušší a zároveň méně namáhavou cestu – a to cestu s profesionály.